ČESMAD: Vláda situaci s naftou pro dopravce nevyřešila

Vláda zatím hodila silniční dopravce přes palubu. Zrušení přidávání biosložky do paliva nepomůže snížit cenu nafty na přijatelnou úroveň. Zrušení silniční daně se "velkých" aut netýká.
Reklama
Vláda zatím hodila silniční dopravce přes palubu. Zrušení přidávání biosložky do paliva nepomůže snížit cenu nafty na přijatelnou úroveň. Zrušení silniční daně se "velkých" aut netýká.
Na tiskové konferenci bohužel nezaznělo, že silniční dopravci, bez kterých se zastaví nejen ekonomika, ale i běžné zásobování a veřejná doprava, nemůžou prodělávat každým dnem spoustu peněz. Nejsou schopni nárůsty cen nafty přenášet na zákazníky, a mohou si tak jen vybrat ze dvou špatných řešení. Nepojedou, a prodělají, protože musí platit zaměstnance, leasingy atd., nebo pojedou pod náklady a prodělají také. Malí dopravci na výběr nemají, nepojedou, protože nemají na naftu. Někteří větší sice možná pojedou, ale i ti nejlepší z nich vydrží maximálně pár týdnů.  A banky dopravcům teď peníze nepůjčí.

Odpuštění silniční daně pro osobní a malá auta normálním dopravcům s "kamiony" a autobusy nepomůže, netýká se jich (silniční daň u nákladních automobilů nad 12 tun není podle ministerstva financí možné zrušit kvůli směrnici Evropské unie).

Takže jedinou pomocí je zrušení přidávání biosložky do paliva, ale i ta maximálně koruna na litr problém dopravců neřeší. To je ze strany státu jen gesto, které nepomůže. Pokud by se ale ještě snížila spotřební daň o dvě koruny, dostaly by se alespoň ceny bez DPH blízko cenám v Polsku nebo Maďarsku.

Prezident Sdružení Josef Melzer k tomu říká: „Potřebujeme nutně ihned s vládou jednat, mezi dopravci je situace vážná! Teď potřebujeme rychlé a účinné řešení, aspoň nějakou stabilitu a přibrzdění růstu cen. Silniční dopravci od vlády potřebují dostat čas na to, aby mohli vyšší náklady promítnout do cen. Když čas nedostanou, mnoho z nich končí, ale dopady pocítí každý v Česku.“