České a korejské společnosti se dohodly na spolupráci ve vodíkové mobilitě
Veřejné a soukromé subjekty z Koreje a České republiky se dohodly na prozkoumání potenciálu vodíkové energie v naší zemi. Foto HYTEP

Korejské ministerstvo průmyslu a asociace H2Korea podpoří české společnosti při rozvoji bezemisní dopravy se zaměřením na nákladní a autobusovou dopravu. Účastní se také Hyundai a Iveco Bus.
Reklama
Korejské ministerstvo průmyslu a asociace H2Korea podpoří české společnosti při rozvoji bezemisní dopravy se zaměřením na nákladní a autobusovou dopravu. Účastní se také Hyundai a Iveco Bus.
Česká vodíková technologická platforma (HYTEP) podepsala za účasti ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely a korejského ministra průmyslu Chang Yang Leeho v úterý 28. června 2022 memorandum o spolupráci s korejskou asociací H2Korea, tedy platformou zaměřujících se na rozvoj vodíkového hospodářství v Korejské republice. Součástí memoranda jsou české společnosti ZEBRA GROUP, TATRA TRUCKS, Spolek pro chemickou a hutní výrobu, Orlen Unipetrol RPA, Vítkovice Cylinders, DEVINN, W.A.G. payment solutions (EUROWAG), ÚJV Řež, Zásilkovna a Iveco Bus. Na korejské straně se memoranda účastní společnosti Hyundai Motor Company a Hyundai Glovis. Spolupráce v rámci memoranda je otevřená i pro další společnosti.

Cílem memoranda je podpořit rozvoj vodíkové mobility v České republice prostřednictvím demonstračních pilotních projektů, které se zaměří jak na výrobu zařízení a vozidel, tak na jejich provoz na českých silnicích. Spolupráce ze strany českých firem by také měla zajistit vybudování a provoz vodíkové plnicí infrastruktury a navazujících operací. Hlavním cílem memoranda je podpořit vodíkovou mobilitu zejména v nákladní a autobusové dopravě.

"Memorandum je prvním krokem k rozvoji užší spolupráce mezi českými a korejskými společnostmi v oblasti vodíkové mobility a související infrastruktury. Vodík je palivem bezemisní dopravy. Jeho nesporné výhody zejména v segmentech nákladní a autobusové dálkové dopravy tkví ve schopnosti vyššího dojezdu a v rychlém tankování, které u nákladních automobilů zabere maximálně 20 minut v porovnání s jinými technologiemi," uvedl Aleš Doucek, předseda představenstva České vodíkové technologické platformy (HYTEP).

Korejská strana, vedená asociací H2Korea, vnímá spolupráci jako příležitost pro šíření inovativních vodíkových technologií do České republiky a hledání potenciálních partnerů pro spolupráci. Samotná Korejská republika rozvoj vodíkového hospodářství podporuje dlouhodobě, i díky tomu bude v tomto roce na korejských silnicích možné natankovat vodík na více než 40 plnicích stanicích. Korejská automobilka Hyundai Motor Company také nabízí vodíkový automobil poháněný palivovým článkem Hyundai Nexo, nebo nákladní automobil Hyundai XCIENT Fuel Cell, který již komerčně jezdí například ve Švýcarsku.

"Toto memorandum je důležité zejména z toho důvodu, že posílí spolupráci na poli vodíkové mobility mezi Českou republikou a Korejskou republikou. Věříme, že pomůže nastavit byznysový model vhodný následování i u dalších projektů," zdůraznil Moon Jae-do, předseda asociace H2Korea.