CaetanoBus se zabývá nasazením vodíkových autobusů na letištích v Portugalsku
Letiště ANA - VINCI, energetická společnost Galp, CaetanoBus a investiční společnost Mitsui vyhodnotí proveditelnost snížení emisí CO2 na letištích nasazením vozidel s pohonem zeleného vodíku. Autobusy na vodík by mohly jezdit na 10 letištích na portugalské pevnině. ANA provozuje také letiště na Azorských ostrovech a na Madeiře. Foto ANA

Letiště ANA - VINCI, energetická společnost Galp, CaetanoBus a investiční společnost Mitsui vyhodnotí proveditelnost snížení emisí CO2 na letištích nasazením vozidel s pohonem zeleného H2.
Letiště ANA - VINCI, energetická společnost Galp, CaetanoBus a investiční společnost Mitsui vyhodnotí proveditelnost snížení emisí CO2 na letištích nasazením vozidel s pohonem zeleného H2.
Projekt vyhodnotí proveditelnost snížení emisí oxidu uhličitého z provozu letišť v Portugalsku nahrazením tradičních autobusů se spalovacím motorem (a letištních provozních vozidel) ekologicky šetrným vozovým parkem na bázi zeleného vodíku a elektrických palivových článků.  

Počáteční studie navrhne nejvhodnější umístění a posoudí různé aspekty letištního provozu, včetně typu a počtu vozidel, strategie výroby a distribuce vodíku, alternativních dodavatelů, zahájení výměny vozového parku, regulačních předpisů a nejschůdnějších obchodních modelů.

Každý z partnerů bude komplementárně odpovědný za studium a posouzení os projektu, které nejlépe odpovídají jeho obchodním aktivitám a strategiím dekarbonizace. Výsledky vyhodnotí a do konce roku se rozhodnou, zda v projektu pokračovat.

Rozhodnutí ANA, Galp, Caetano a Mitsui společně prozkoumat zelený vodík jako možné řešení dekarbonizace letištního provozu vyplývá z jejich individuálních závazků vyvinout řešení, která mohou urychlit přechod na udržitelnější energetický systém.

O ANA

ANA spravuje deset letišť v pevninském Portugalsku (Lisabon, Porto, Faro a civilní terminál Beja), na Azorských ostrovech (Ponta Delgada, Horta, Santa Maria a Flores) a na Madeiře (Madeira e Porto Santo). Od roku 2013 je součástí Vinci Airports, která spravuje 53 letišť ve Francii, Portugalsku, Kambodži, Chile, Japonsku, Dominikánské republice, Brazílii, Kostarice, Švédsku, Srbsku, Velké Británii a USA.

O Galp

Galp je energetická společnost, která se zavázala k vývoji efektivních a udržitelných řešení ve svých provozech a v integrovaných nabídkách pro své zákazníky.  Nabízí různé druhy energie – od elektřiny vyrobené z obnovitelných zdrojů až po zemní plyn a kapalná paliva.

O Mitsui


Mitsui & Co., Ltd. je globální obchodní a investiční společnost s diverzifikovaným obchodním portfoliem, které zahrnuje přibližně 63 zemí v Asii, Evropě, Severní, Střední a Jižní Americe, na Středním východě, v Africe a Oceánii.

O CaetanoBus

Portugalský výrobce autobusů a podvozků CaetanoBus je součást Toyota Caetano Portugal a Mitsui & Co. Nabízí konsolidovanou řadu vozidel pro města a letiště. Od roku 1980 zaměřuje na elektrickou mobilitu.

CaetanoBus se zabývá nasazením vodíkových autobusů na letištích v Portugalsku
e.CityGold a H2.CityGold CaetanoBus.