BYD a Ikarus vyhrály výběrové řízení na ebusy v Maďarsku
V metropolitní oblasti maďarského hlavního města vyjíždí nová eCitara. Foto Volánbusz

Čtyřicet eCitaro v Budapešti doplní šedesát elektrobusů pro společnost Volánbusz do šesti měst Győr, Zalaegerszeg, Eger, Szolnok, Szegedu a Székesfehérvár.
Čtyřicet eCitaro v Budapešti doplní šedesát elektrobusů pro společnost Volánbusz do šesti měst Győr, Zalaegerszeg, Eger, Szolnok, Szegedu a Székesfehérvár.
Volánbusz Zrt. na jaře 2021 zveřejnil veřejné zakázky na nákup 100 elektrických autobusů v rámci programu Zöld Busz. Smlouvu na prvních čtyřicet vozidel Mercedes-Benz eCitaro podepsal vloni v červenci a nyní oznámil ukončení tendrů na dalších šedesát sólo vozidel. Z tohoto celkového množství získá část elektrobusů několik měst: Győr 13 kusů, 11 Zalaegerszeg, 10 Szolnok, 8 Szeged, 6 město Eger a Székesfehérvár 12.

První autobusy eCitaro na klíčových linkách testoval dopravce od podzimu, na začátku března 2022 byla dokončena výstavba deseti nabíjecích stanic a prvních deset ebusů bylo uvedeno v Budapešti v oblasti Buda do provozu. Dalších třicet zelených autobusů zlepší veřejnou dopravu v oblastech měst Budaörs a Törökbálint v následujících měsících.
 
Většinu vozidel dodá BYD Europe, K9UD vyrobí v místním závodě v Komárom. Electrobus Europe Zrt. (Ikarus) dodá 12 autobusů Ikarus 120e do Székesfehérváru, pro domácího výrobce jde o důležitou, největší zakázku na elektrobusy. Sólové, nízkopodlažní, dvounápravové elektrobusy jsou schopny přepravit najednou minimálně 30 sedících a 45 stojících cestujících a na jedno nabití ujedou v závislosti na podmínkách až 300 kilometrů. Klimatizovaná vozidla jsou vybavena prostorem pro vozíčkáře, nástupní rampou, elektronickým informačním systémem pro cestující, palubním a asistenčním kamerovým systémem pro řidiče a USB nabíječkami. Celková hodnota zakázky je 8,59 miliardy HUF (přibližně 570 milonů korun), z toho tvoří 6,52 miliardy HUF získaná státní podpora.

Do výběrových řízení se přihlásilo šest společností: BYD Europe, konsorcium Electrobus Europe Zrt. - Ikarus Electric Zrt. - Ikarus Járműtechnika Kft., MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft., turecký Karsan Otomotiv, Omnibus Hungária Kft. (zastupuje EvoBus GmbH v Maďarsku) a Volvo Hungária Kft. Nabídky tureckého výrobce byly vyhodnoceny z důvodu chyby jako neplatné, nehodnotily se ani nabídky společností Omnibus Hungária a Volvo Hungária (zdroj server magyarbusz.info).

Po akvizici nakoupených elektrických autobusů bude státní dopravce Volánbusz provozovat jednu z největších autobusových flotil na alternativní paliva ve střední Evropě. Letos se také rozroste o 164 autobusů MAN Lion's City 12 G s pohonem na CNG.