Busworld Turkey 2022, zatím nejlepší veletrh v historii
Speakers’ Corner s IVECO BUS a srategií nových udržitelných elektrobusů na Busworld Turkey 2022. Foto Busworld

9. ročník Busworld Turkey, pořádaný Busworld a jeho tureckým partnerem HKF Trade Fairs od 26. do 28. května 2022 v Istanbul Expo Center, byl prvním post-covidovým vydáním veletrhu. A byl velmi úspěšný.
9. ročník Busworld Turkey, pořádaný Busworld a jeho tureckým partnerem HKF Trade Fairs od 26. do 28. května 2022 v Istanbul Expo Center, byl prvním post-covidovým vydáním veletrhu. A byl velmi úspěšný.
"New normal" se ukázal být velmi úspěšným novým začátkem pro výstavy obecně a pro Busworld speciálně. Ve srovnání s předchozím ročníkem v březnu 2020 - těsně před pandemií - byl v roce 2022 větší co do plochy i do počtu vystavovatelů a návštěvníků. Také z vizuálního hlediska si show vedla výtečně, všechny stánky a vozy byly krásné. Veletrh přilákal 11 043 návštěvníků, z toho 10 252 tureckých a 791 ze zahraničí, hodnotí Busword Turkey organizátoři.

V první řadě elektrobusy

Celkem se na výstavě sešlo 183 vystavovatelů, o 43 % oproti roku 2020 více. Dvě haly (12 500 m2) patřily tureckým výrobcům: Anadolu Isuzu, Karsan, Otokar, BMC, Güleryüz, Mapar (vystavující Temsa ), Ilesbus, Bur-Can, Buskar, Erener, Erduman, Eşref Karoser, Gürsözler a Harputlu. Poprvé po znovuzavedení značky v Turecku přivítal Busworld Turkey IVECO BUS.

K vidění sice ještě byly dieselové autobusy, ale posun k elektrobusům byl velký. Samotné Turecko možná ještě není připraveno na éru elektrických vozidel kvůli nedostatečné infrastruktuře, ale to nebrání tureckým výrobcům vyrábět a vyvážet elektrobusy do zbytku světa.

IVECO BUS ve svém stánku předvedl tři vozidla. Streetway CNG pro turecký trh, Crossway a E-Way.

Otokar přivezl na veletrh 5 vozidel. Kloubový e-Kent o délce 18,75 m s motorem Voith a bateriemi Webasto měl světovou premiéru.

Anadolu Isuzu vystavovala Kendo poháněné CNG, 100% kompatibilní s bioplynem, plně elektrický NovoCITI Volt, autokar Grand Toro (vítěz ocenění BigSEE product design award 2021) a modely Novolux a Citiport 12.

Karsan představil svou kompletní řadu e-vozidel s 5 modely: e-JEST (6m), e-ATAK (8m) a e-ATA (10m, 12m a 18m). Se strategií e-Vision si klade za cíl umístit Karsan mezi 5 nejlepších hráčů elektrických autobusů v Evropě.

Mapar, která prodává, přeprodává a renovuje autobusy a autokary značek MAN a Temsa, tentokrát ukázala svou řadu Temsa.

Güleryüz představil svůj elektrobus Ecoline Electric a svůj typický vyhlídkový autobus s otevřenou střechou Panora Open Top.

Nástavbáři Erener, Erduman, Bur-Can,… ukázali své nejnovější produkty postavené na podvozcích IVECO a Mercedes-Benz Sprinter.

V neposlední řadě zaujaly typické turecké luxusní minibusy.

Subdodovatelé

Zastoupena byla všechna pododvětví. Své nejnovější produkty představily Allison Transmission, ZF, Voith, Webasto, Fogmaker a mnoho dalších. A také turecké společnosti jako Aselsan, FarHym, Belka, Eltesan…

Diskuzní kruh Busworld

První "Busworld Speakers’ Corner" na Busworld Turkey přivítal řečníky jak z globálních společností jako jsou IVECO BUS, ZF a Optibus, tak i z menších firem, které měly zájem šířit své zkušenosti v 11 krátkých prezentacích. Během prvních 2 dnů veletrhu se diskutovalo o bezpečnostních tématech, chytrých autobusech a inteligenci užitkových vozidel, posunu k elektrickým a vodíkovým autobusům a dokonce i o legislativě zimních pneumatik.

Odstartovala IVECO BUS se svou strategií nových udržitelných elektrobusů, a hned se zcela zaplnil stánek. Celková analýza současného i budoucího trhu od Frost & Sullivan z Turecka a jeho širšího regionu byla klasikou v programu.

Otevřený koncept Speakers’ Corner umožnil všem návštěvníkům kdykoli se zastavit a poslouchat. Jde o formát i pro budoucí výstavyh Busworld, aby se informace co nejvíce přiblížily účastníkům veletrhu. Malá (24 míst) otevřená plocha přibližuje publikum k řečníkovi a vytváří atmosféru otevřené interakce.

Vincent Dewaele, generální ředitel Busworld International:„Po dlouhých dvou letech jsme konečně zpět na poli, přesně tam, kam patříme. Bylo nesmírně obohacující zažít reakce všech účastníků a vidět, jak byli potěšeni, že se mohli znovu osobně setkat. Všude velké úsměvy. Je zřejmé, že veletrhy se vracejí silnější než kdykoli předtím. Protože lidé se potřebují setkávat s lidmi osobně, aby mohli obchodovat. A Busworld jim v tom může pomoci za těch nejlepších okolností.

Fotogalerie Busworld Turkey 2022