Busworld 2017: Sustainable Bus Awards 2018

Na největším veletrhu autobusů a autokarů se udělují první ceny. Vítězové jsou VDL v kategorii městských autobusů, Iveco  v kategorii meziměstských autobusů a Setra v kategorii autokarů.
Na největším veletrhu autobusů a autokarů se udělují první ceny. Vítězové jsou VDL v kategorii městských autobusů, Iveco  v kategorii meziměstských autobusů a Setra v kategorii autokarů.

• Cena za udržitelnou autobusovou dopravu 2018 bude předána dnes večer 19. října 2017 na veletrhu Busworld Europe v Kortrijku během Award night

• VDL Citea Slfa-181 Electric vyhrála v kategorii Městský udržitelný autobus

Iveco Crossway LE Natural Power v kategorii Meziměstský udržitelný autobus

V kategorii Udržitelný autokar Setra ComfortClass 516 Hd/2

Elektrické autobusy ve městech, CNG pro meziměstské služby a nafta na dlouhé tratě. To je výsledek ocenění Sustainable Bus Award 2018, které bude dnes večer předáno na Busworld Europe.

Cena, kterou vytvořil a propaguje italský specializovaný časopis Autobus, je první a jediná evropská cena, která oceňuje udržitelnost v oblasti autobusů. Mezinárodní porotu složenou z časopisu Autobus (Roberto Sommariva), z francouzského časopisu Mobilités Magazine (Jean-Philippe Pastre), z německé redakce Ntt (Wolfgang Tschakaert, také organizuje soutěž International Bus & Coach) a z rakouského časopisu 1BUS (Ernst Müller) koordinuje Fabio Zammaretti (Vado e Torno Edizioni).

Cílem této ceny je hrát roli při propagaci nové kultury mobility, a to nejen podporou využívání nejmodernějších technologií z hlediska malého dopadu na životní prostředí, ale také při zohlednění bezpečnosti vozidel, tj. schopnosti vozidel snížit nebezpečí pro cestující, chodce a řidiče. Udržitelnost znamená také vytvoření pozitivního obrazu vozidla v očích široké veřejnosti. S tím souvisí i další aspekty jako je hluk, recyklovatelnost komponentů a obecný závazek výrobce v oblasti životního prostředí.

Vítěz Sustainable Bus Award Urban: VDL Citea Slfa-181 Electric

Budoucnost městské mobility bude elektrická. Je to společný názor Evropy a UITP. Vdl je první výrobce s modulárním elektrickým pohonem pro všechny modely. Řada VDL Citea Electric zahrnuje modely 9 až 18,75 metru. Konkrétně autobusy o délce 18 metrů jsou poháněny elektrickým motorem Siemens, který je schopen dodávat 210 kWh pro maximální točivý moment 3.800 Nm. Díky lehké kontrukci, která je nyní na trhu, může společnost Vdl Citea Slfa-181 Electric svézt až 145 cestujících, což je podobný počet jako podobný autobus s dieselovým motorem. Citea Electric splňuje veškeré provozní a infrastrukturní potřeby díky nabídce pokrývající jak pantografické tak plug-in dobíjecí systémy.

Vítěz Sustainable Bus Award Intercity: Iveco Crossway LE Natural Power

Je to poprvé, kdy výrobce přichází s meziměstským low entry autobusem s plynovým motorem. Iveco přialo výzvu inovativním produktem. Na přední část střechy jsou umístěny čtyři plynové nádrže (s objemem přesahujícím 1 200 litrů), aby nedošlo k ovlivnění maximální výšky autobusu, která zůstává stejná jako u dieselových verzí. Iveco se rozhodlo pro zcela nový motor Cursor 9 Cng (360 koní a 1.650 Nm) s automatickou převodovkou, aby vyhovoval různým potřebám. Díky velké kapacitě nádrží Crossway LE CNG slibuje dojezd více než 600 km, stejně jako podobný dieselový autobus, ale s výrazně sníženými emisemi znečišťujících látek. V roce 2017 bylo Cnh Industrial, k němuž patří Iveco Bus, potvrzeno již sedm let po sobě Industry Leader v Dow Jones Sustainability World a Europe s indexem 89/100. Dále je podruhé nominováno na Industry Group Leader among Capital Goods companies.

Vítěz Sustainable Bus Award Coach: Setra ComfortClass S516 Hd/2

Dvounápravový 13 metrů dlouhý autokar představuje nový standard pro turistické služby. Setra, se svým ComfortClass S 516 Hd/2, přiváží na trh vozidlo s vysokým technickým vybavením. Motor Om 470 Euro VI spojený s převodovkou Mercedes (6 nebo 8 rychlostí) vytváří rovnováhu mezi komfortem a nízkou spotřebou. Tento poslední výsledek je založen také na systémech Ppc (Predictive Powertrain Control) a Edf (Eco Drive Feedback). Pro bezpečnost je Setra vybavena Fcg (Front Collision Guard) a  Aba 3 (Active Brake Assist 3).


Busworld 2017: Sustainable Bus Awards 2018
Sustainable Bus Award Urban: VDL Citea SLFA-181 Electric. © BUSportal.sk
Busworld 2017: Sustainable Bus Awards 2018
Sustainable Bus Award Intercity: Iveco Crossway LE Natural Power. © BUSportal.sk
Busworld 2017: Sustainable Bus Awards 2018
Sustainable Bus Award Coach: Setra ComfortClass S 516 HD/2. (Ocenený autobus na stánku v Kortrijku vystavený nebyl. Na ilustračním foto: Setra ComfortClass S 511 HD). © BUSportal.sk
Busworld 2017: Sustainable Bus Awards 2018