Bilbobus ve Španělsku přidává do svého vozového parku první Irizar ie tram

Irizar ie tram je elektrobus, který designem připomíná tramvaj. Pro provoz v Bilbao ho vybrala společnost Bilbobus. 
Irizar ie tram je elektrobus, který designem připomíná tramvaj. Pro provoz v Bilbao ho vybrala společnost Bilbobus. 
Elektrický autobus od španělského výrobce Irizar se svým minimalistickým futuristickým vzhledem odlišuje od klasických autobusů a připomíná spíše tramvaj. 12 metrů dlouhý nízkopodlažení Irizar ie tram má čtyři posuvné dveře, 43 míst k sezení (+ 4 pro osoby se sníženou pohyblivostí) a 2 prostory pro vozíčkáře. Celkem může přepravit až 75 cestujících. Je poháněn nejnovější generací 430 kWh baterií od Irizar Group, která zaručuje dostatečný dojezd, nabíjen bude přes noc ve vozovně.

Město Bilbao, největší v Baskicku, tak jako většina dalších, plní své závazky Plánu udržitelné městské mobility. Nový autobus bude nasazen na lince 62, která zajišťuje každodenní provoz na trase Arabella - San Mamés s 12 zastávkami. Připojí se k 11 dalším elektrickým (šest je značky Irizar) a 83 hybridům ve flotile Bilbobus v Bilbao.

Věříme, nový koncept elektromobility přináší přidanou hodnotu, propojuje ekologické výhody udržitelnější, efektivnější, inteligentnější, bezpečnější a propojenější městské hromadné dopravy s atraktivitou cestování ve vozidle, které vytváří emocionální dojem, který vás zve k jízdě autobusem,“ říká Txema Otero, obchodní manažer Irizar pro Španělsko.

Ještě více se na elektromobilitu soustředí nedaleké město Zaragoza. S cílem stát se do roku 2030 jedním ze 100 klimaticky neutrálních měst a díky evropským fondům zahájilo ambiciózní plán transformace. V továrně Irizar v Aduně se právě vyrábí 68 autobusů Irizar ie tram pro dopravní společnost Avanza.