Bezdružické parní léto 2022
Historický autobus ŠL 11 z Muzea dopravy ve Strašicích zajistí spojení po nedostavěném úseku trati z Bezdružic do Teplé. Foto Bezdružická lokálka

O víkendu 16. a 17. července proběhne na trati Pňovany-Bezdružice v západních Čechách oblíbená akce. S Kafemlejnkem a historickým autobusem ŠL 11.
O víkendu 16. a 17. července proběhne na trati Pňovany-Bezdružice v západních Čechách oblíbená akce. S Kafemlejnkem a historickým autobusem ŠL 11.
Po několikaleté odmlce způsobené technickými potížemi, se do čela zvláštních vlaků na trati vrací parní lokomotiva 310.072 zvaná „Kafemlejnek“.

Po oba dny parní vlak vyjíždí z Bezdružic na dvě trasy. Ta delší vede do Cebivi s odjezdem v 10:00 hod. Kratší trasa vede do Kokašic s odjezdy v 12:40, 14:40 a 16:40 hod. Během jízdy cestující čeká zábavný program s muzikou, tanečnicemi a četníky.  

Centrum doprovodného programu bude stanice Bezdružice s jeho Železničním muzeem spolku Plzeňská dráha. Pro návštěvníky je připraveno několik výstav o historii trati a regionu, svezení na originální drezíně, dětské divadlo a četnická pátrací stanice. Hladovějící a žíznivé uspokojí originální vlakové bistro.  

Svézt se bude možné i historickým autobusem na zvláštní lince spojující Bezdružice přes romantické městečko Úterý s nádražím v Teplé. Ta připomene nikdy nedostavěné přímé vlakové spojení z Plzně do Karlových Varů a umožní zájemcům z Karlovarského kraje se dopravit na oslavy do Bezdružic. V trase projektované dráhy je veden 22. ročník turistického pochodu za dostavbu trati, který na cestu dlouhou cca 15 km odstartuje v neděli 17. července v 10:00 hod. z nádraží Teplá.

Předpověď počasí slibuje příjemný letní víkend. Kromě bezpočtu lákavých turistických cílů v okolí Bezdružic a Konstantinových Lázní se mohou návštěvníci regionu v sobotu 16. července mezi 10-16 h mimořádně podívat i do barokního zámku Trpísty, který nedávno prošel celkovou rekonstrukcí.

Z důvodu očekávané zvýšené frekvence cestujících České dráhy a.s. o víkendu posilují kapacitu vybraných osobních vlaků v úseku Plzeň-Pňovany-Bezdružice.

Jízdní řády parního vlaku a historického autobusu, ceníky jízdného a podrobnosti o programu na webu Bezdružické lokálky.

Jeden ze spolupořadatelů parního léta, pan Miroslav Klas z Plzně, se na víkend velice těší: “Do Bezdružic a Konstantinových Lázní se vždy velice rád vracím, ať už na výlet anebo pomáhat zdejšímu kulturnímu dění.“ A dodává svůj tip pro rodiče s dětmi: „Po projetí se vlakem lokálky a návštěvě bezdružického nádraží je hezká procházka přes Konstantinovy Lázně na Hradišťský vrch s jezírkem, kde je pěkné koupání. Zdatnější mohou dojít až na hrad Gutštejn a na zastávce Strahov nastoupit zpět do vlaku“.  

Lokální dráha Pňovany – Bezdružice o délce 24 km byla uvedena do provozu 6. června 1901. Během 1,5 roku ji postavilo sdružení českého inženýra Viléma Plenknera a italského stavebního podnikatele Luigi Pelliho. Až do roku 1930 na trati jezdily převážně jen parní nákladní vlaky s povolenou přepravou cestujících. Přepravovanou komoditou byl zejména čedič z lomu na Hradišťském vrchu, cihly z Trpíst, uhlí a dřevo. V roce 1930 byly na trať dodány motorové vozy Tatra, díky nimž se povedlo výrazně zkrátit jízdní dobu a zvýšit počet spojů pro cestující. Od roku 2014 vlaky z lokálky nekončí ve stanici Pňovany na hlavní trati Plzeň-Cheb, ale zajíždějí až do Plzně. Bývalá stanice Nový Dvůr, dnes Pňovany, tím osiřela přestupujícími cestujícími, ale zase se stala v posledních letech oblíbeným výchozím místem pro návštěvu mostu lokálky přes údolí řeky Mže. Most je dlouhý 210 metrů a se svou výškou přes 50 metrů je jedním z největších na našem území. Novodobou popularitu získal díky rekonstrukci s unikátní technologii výměny mostních polí na přelomu let 2018/2019. Nově doplněná zavěšená lávka pro pěší a cyklisty přes Hracholuskou přehradu se stala vyhledávanou turistikou atrakcí.  

Přes léto pravidelné přímé vlaky Českých drah z Plzně do Bezdružic přivážejí do regionu množství turistů, jejichž cílem jsou Konstantinovy Lázně, hrady Gutštejn a Švamberk, Ovčí a Hradišťský vrch či údolí Úterského potoka nebo Hadovky. Díky aktivitám sdružení Plzeňská dráha se od roku 2001 se na trati konají pravidelně jízdy historických vlaků a na nádraží Bezdružice vzniklo malé muzeum věnované její historii. Oslav výročí 120 let trati se v roce 2021 zúčastnilo několik set návštěvníků.

Trať vedená romantickou krajinou je populární nejen mezi výletníky a trampy, ale oblíbili si ji i filmaři. Například na pňovanském mostě se natáčelo několik scén z hollywoodského filmu Babylon A.D.  s Vinem Dieselem v hlavní roli. U Konstantinových Lázní vznikly za účasti několika filmových hvězd také záběry do filmu Nabarvené ptáče.     


Bezdružické parní léto 2022
Po několika letech se na trať Pňovany-Bezdružice o víkendu vrátí parní lokomotiva zvaná „Kafemlejnek“. Foto Bezdružická lokálka
Bezdružické parní léto 2022