Benátky kupují autobusy Solaris na vodíkový pohon
Nové vodíkové autobusy pro Bolzano byly zakoupeny v rámci projektu EU JIVE. Dodávka 12 vozidel byla vůbec první objednávkou, kterou společnost Solaris pro svůj autobus s palivovými články v červnu 2019 získala, do provozu vyjely v polovině roku 2021. Foto SASA Bolzano

Čtyři vodíkové autobusy Urbino 12 v Benátkách se přidají k současným bateriovým Urbino. Severoitalské město na lagunách získalo financování na více než 120 elektrických autobusů a pro zajištění požadovaného dojezdu nakoupí hlavně s palivovými články.

Čtyři vodíkové autobusy Urbino 12 v Benátkách se přidají k současným bateriovým Urbino. Severoitalské město na lagunách získalo financování na více než 120 elektrických autobusů a pro zajištění požadovaného dojezdu nakoupí hlavně s palivovými články.

Po Bolzanu se autobusy Solaris objeví v dalším italském městě. Čtyři Urbino 12 hydrogen objednali dopravci AVM Venezia a ACTV SPA Venezia, kteří zajišťují služby veřejné dopravy v Benátkách a Chioggia. Dodávky jsou naplánovány na konec druhého čtvrtletí roku 2023 a hodnota kontraktů přesahuje 2,5 milionu eur.

Standardní třídveřová vozidla jsou vybavena klimatizací s tepelným čerpadlem, palubním kamerovým systémem, USB nabíjecími porty, zařízením pro počítání cestujících a systémem sledování mrtvého úhlu MobileEye Shield +, který řidiče upozorňuje světelným nebo zvukovým signálem na chodce, cyklisty a ostatní účastníky silničního provozu v blízkosti autobusu. Společně s vodíkovými autobusy získávají obě společnosti online diagnostiku a monitoring v reálném čase, tzv. eSConnect, který kromě telematiky a údajů o nabití baterie disponuje i funkcí palubní diagnostiky.

V autobusech pro Benátky zajistí pohon systém vodíkových palivových článků Ballard o výkonu 70 kW. Vodík je v Solaris Urbino hydrogen skladován v plynné formě v kompozitních nádržích o objemu 1 560 litrů umístěných na střeše. Na jedno naplnění budou autobusy schopny ujet přibližně 350 km. Jako obvykle jsou vodíkové autobusy vybaveny LTO baterií Solaris High Power, která slouží jako mezisklad a má kapacitu 30,47 kWh, uplatní se hlavně jako pomoc při akceleraci a pro rekuperaci brzdné energie.

Solaris již v roce 2020 dodal na základě smlouvy uzavřené s ACTV SPA Venezia do Benátek 30 elektrických Urbino 12 spolu s nabíjecí infrastrukturou. Byly nasazeny k zajištění veřejné dopravy ve dvou městských částech na ostrovech v Benátské laguně: Lido a Pellestrina.

Benátky se v únoru 2022 rozhodly pro nákup celkem 123 elektrických autobusů. 17 bateriových a 16 na vodík má být pořízeno do konce roku 2024 a zbývající do poloviny roku 2026. Z celkové plánované investice ve výši 1,9 miliardy eur, bylo přiděleno více než 87 milionů eur z Národního plánu obnovy a odolnosti. Většina z nových vozidel bude na vodíkový pohon z důvodu zajištění dostatečné autonomie.

Kromě Bolzana, které bylo prvním městem, které Solaris Urbino 12 hydrogen v roce 2019 objednalo, jsou autobusy s palivovými články od Solaris v provozu v Kolíně nad Rýnem a Wuppertalu v Německu, v provincii Jižní Holandsko v Nizozemsku a ve městě Konin v Polsku. Brzy dorazí do Horního Bavorska, Palmy de Mallorca, Vídně, Bratislavy, Lublinu a Poznaně.