Až 530 e-autobusů pro Hamburk
Hamburger Hochbahn objedná u Solaris autobusy Urbino 12 electric a Urbino 18 electric. Foto Solaris

Hamburger Hochbahn vybrala vítěze velkého tendru na bezemisní autobusy: Solaris, Mercedes a MAN. Rámcové smlouvy umožní v období 2021–2025 dodat 530 elektrických autobusů s nočním dobíjením.
Hamburger Hochbahn vybrala vítěze velkého tendru na bezemisní autobusy: Solaris, Mercedes a MAN. Rámcové smlouvy umožní v období 2021–2025 dodat 530 elektrických autobusů s nočním dobíjením.
Společnost Hamburger Hochbahn, jeden z největších dopravců v Německu, loni vyhlásila tendr na dodání 530 dvanácti a osmnácti metrových bateriových autobusů. Do užšího výběru byli zařazeni tři výrobci - Solaris, Mercedes a MAN, oznámil 18. srpna dopravce. Vozidla mají být objednávána v příštích pěti letech a do roku 2025 se má vozový park v Hamburku rozšířit o 530 elektrických autobusů.

„Objednávka je základním kamenem pro kompletní obměnu naší flotily. Poprvé v Německu jsme použili kritéria udržitelnosti ve výběrovém řízení. Chceme převzít globální odpovědnost a učinit důležitý krok na cestě k zelené mobilitě a společnosti neutrální vůči klimatu,“ říká Henrik Falk, generální ředitel společnosti Hamburger Hochbahn.

Jedním z dodavatelů je Solaris. Podle své tiskové zprávy uspěl s nabídkou dvanáctimetrových a osmnáctimetrových elektrických autobusů. Vozidla budou objednána během příštích 5 letech.

„Být jedním ze tří klíčových dodavatelů 530 elektrických autobusů pro Hamburk je pro nás potvzením našich úspěchů v e-mobilitě. Jedná se o rámcovou smlouvu a konečná obnávka nemusí být úplná, doufám ale, že Solaris dodá během příštích čtyř let jak 12 metrové autobusy, tak i kloubové autobusy, a udržíme si vedoucí postavení na trhu elektrických autobusů v Evropě,“ uvedl  Petros Spinaris, zástupce generálního ředitele společnosti Solaris.

Společnosti Hamburger Hochbahn Solaris nabídl Urbino 12 electric a Urbino 18 electric. Oba typy budou vybaveny vysokokapacitními bateriemi Solaris High Energy +, motory integrovanými do hnací s nabíjením plug-in.  Bezpečnost zajistí řada asistenčních systémů.

Solaris v roce 2014 dodal do Hamburku dva elektrické autobusy s palivovým článkem a v letech 2016 - 2019 dalších 13 bateriových autobusů.

Tiskovou zprávu vydal k úspěchu v Hamburku také Mercedes. Rámcová smlouva zní na vozy eCitaro 12 m a kloubové eCitaro G. Přesný počet  bude záležet na objednávkách provozovatele.

„Jsme velmi rádi za dohodu s Hamburger Hochbahn AG. Hamburk už téměř dva roky úspěšně využívá autobusy Citaro a nyní s eCitaro můžeme ke kvalitě života ve městě,“ uvedl Till Oberwörder, ředitel Daimler Buses. Hamburger Hochbahn v listopadu 2018 získal první model sériově vyráběného plně elektrického Mercedes-Benz eCitaro v rámci objednávky na 20 kusů, letos následuje dalších 25 vozů.

Tiskovou zprávu k zatím nevydal MAN. I ten  už své elektrobusy do Hamburku dodal. První byly zařazeny do provozu koncem loňského roku.

Hochbahn počítá u všech elektrobusů s nočním dobíjením. V současné době běží další výběrové řízení na 50 kusů autobusů na vodík



Až 530 e-autobusů pro Hamburk
Rámcová smlouva zní na vozy eCitaro 12 m a kloubové eCitaro G. Foto Daimler