Až 150 CNG autobusů od Solaris do Tallinu
V letech 2019 a 2020 dodal Solaris do Tallinu 200 autobusů na CNG. Estonské hlavní město je velkým trhem i pro Bustec, který všechna vozidla vybavil předními, bočními i zadními informačními LED panely. Značku Bustec ponesou panely i v nových vozech. Foto Solaris

Ulice hlavního města Estonska a jednoho ze světových smart cities bude křižovat (zatím) 100 nových autobusů Solaris na stlačený zemní plyn. Vybaveny budou infopanely Bustec.
Ulice hlavního města Estonska a jednoho ze světových smart cities bude křižovat (zatím) 100 nových autobusů Solaris na stlačený zemní plyn. Vybaveny budou infopanely Bustec.
Zástupci společnosti Solaris Bus & Coach a největšího estonského provozovatele Aktsiaselts Tallinna Linnatransport (TLT) podepsali dohodu o dodání 100 ekologických městských autobusů poháněných stlačeným zemním plynem (CNG). 75 je vozů Solaris Urbino 12, zbývajících 25 je kloubových Urbino 18. Dodávky by měly být ukončeny v roce 2022. V souladu se smlouvou může TLT volitelně zvýšit svoji objednávku a uvést do provozu dalších 20 autobusů Urbino 12 CNG a 30 autobusů Urbino 18 CNG. Kontrakt má hodnotu téměř 27 milionů Eur.

Aktsiaselts Tallinna Linnatransport v Tallinnu již dva roky přibližně 200 vozidel od Solaris provozuje. Informačními panely je vybavila společnost Bustec, pro kterou šlo o jednorázově největší dodávku v Pobaltí.

"Touto dohodou plníme náš cíl, kterým je přivést na trasy celkem 350 plynových autobusů. Máme důvod být hrdí, protože příští rok oslaví tallinské autobusy své 100. výročí a nové vozy budou tím nejlepším dárkem pro jeho obyvatele. Díky tomu TLT sníží průměrný věk vozidel na 5 let, což je pozoruhodné nejen v Estonsku, ale můžeme konkurovat jakémukoliv evropskému hlavnímu městu. Zavedení plynových autobusů má samozřejmě pozitivní dopad na městské prostředí. Po uvedení všech do provozu snížíme emise CO2 ve městě o 25 000 tun ročně, což je odhadem srovnatelné s emisemi 7 000 osobních automobilů se spalovacími motory,“ uvedl Deniss Boroditš, generální ředitel Tallinna Linnatranspordi AS.

"Rád bych poděkoval největšímu provozovateli veřejné dopravy v Estonsku za důvěru v naši značku. Pro naši společnost je velkým vyznamenáním, že byla vybrána v tendru TLT jako dodavatel takového množství CNG autobusů. Jsem přesvědčen, že zaměstnanci TLT i cestující ocení výhody nových vozidel. Zemní plyn je jako jedna z alternativ pro nízkoemisní veřejnou dopravu. Tato nová zakázka TLT je obrovskou investicí nejen do moderní, bezpečné a pohodlné městské dopravy, ale především do čistého ovzduší a zlepšení kvality života,“ uvedl Petros Spinaris, člen správní rady Solaris Bus & Coach pro prodej, marketing a služby zákazníkům.

U obou nových typů vozidel, 12metrových a 18metrových verzí, bude srdcem motor o výkonu 235 kW s funkcí studeného startu, která usnadňuje startování motoru při velmi nízkých teplotách. Na střeše autobusu v jeho přední části bude umístěno pět nádrží na stlačený zemní plyn s kapacitou 1 575 litrů pro Urbino 12 a 1 875 litrů pro kloubové autobusy.

Provozovatel také investoval do vysokého standardu vybavení, jak v prostoru pro cestující, tak v kabině řidiče. V prostorném klimatizovaném interiéru budou USB porty a kamery. Nejmodernější komplexní informační systém dodá opět společnost Bustec. Autobusy s automatickým počítáním cestujících pojmou nejméně 80 cestujících - v případě modelu Urbino 12 a 140 osob - v případě modelu Urbino 18. Plně uzavřená kabina řidiče bude bezpečným a ergonomickým pracovním místem.

Ekologická vozidla Solaris jsou v estonském hlavním městě známá od roku 2002. Výrobce dodal do Talllinnu více než 50 trolejbusů typu Trollino a 200 autobusů Urbino na CNG.

V současné době jezdí více než 1 500 nízkoemisních Urbino CNG v 66 evropských městech, kromě Estonska také v České republice, Německu, Polsku, Itálii, Francii, Španělsku, Švédsku a Nizozemsku.


Až 150 CNG autobusů od Solaris do Tallinu
Zástupci společností Solaris Bus & Coach a největšího estonského provozovatele Aktsiaselts Tallinna Linnatransport (TLT) podepsali dohodu o dodání 100 městských Urbino Solaris CNG. Zleva Javier Calleja, generální ředitel Solaris, Deniss Boroditš, generální ředitel TLT, Andrei Novikov, zástupce starosty Tallinnu, Otto Popel, člen správní rady TLT, Petros Spinaris, člen představenstva společnosti Solaris. Foto Solaris