Autobusy Solaris získaly mezinárodní ekoznačku
Solaris Urbino 18 electric a Solaris Urbino 12 hybrid získaly ekologickou značku EPD. Pro její udělení je nutné projít rozsáhlým ověřovacím procesem posuzování vlivů na životní prostředí ve všech fázích životního cyklu výrobku: od těžby a přepravy surovin, přes výrobu komponentů a autobusu a přepravu hotového výrobku k zákazníkovi, až po provoz, údržbu a likvidaci na konci jeho životního cyklu. Foto Solaris

Díky Environmental Product Declarations získal Solaris a jeho zákazníci informace o environmentálním profilu autobusů Solaris Urbino 18 electric a Solaris Urbino 12 hybrid.
Díky Environmental Product Declarations získal Solaris a jeho zákazníci informace o environmentálním profilu autobusů Solaris Urbino 18 electric a Solaris Urbino 12 hybrid.
Environmental Product Declaration (EPD) je mezinárodní ekoznačka, která klientům poskytuje spolehlivá data o celém životním cyklu dopadu daného produktu na životní prostředí. Solaris získal své první EPD pro elektrická vozidla Solaris Urbino 18 a hybridní vozidla Solaris Urbino 12 a bude žádat o deklarace pro další své produkty.

EPD jsou vypracovány na základě studie LCA (Life Cycle Assessment). Proces posuzování vlivů na životní prostředí zohledňuje všechny fáze životního cyklu výrobku: od těžby a přepravy surovin, přes výrobu komponentů a autobusu a přepravu hotového výrobku k zákazníkovi, až po provoz, údržbu a likvidaci autobusu na konci jeho životního cyklu.

Pro získání EPD je nutné projít velmi rozsáhlým ověřovacím procesem, který provádí nezávislý odborník. Tento proces hodnocení je založen na ověření, zda analýza LCA, která je výchozím bodem pro přípravu certifikátu EPD, byla provedena v souladu s PCR (Product Category Rules UN CPC 49112 a 49113), GPI (General Program Instrukce) a normy ISO 14025, ISO 14040, ISO 14044.

Rozsah analýzy LCA je velmi podrobný. Pro fázi před výrobou daného vozidla (UPSTREAM) se provádí posouzení ekologické stopy, které se mimo jiné týká těžby surovin, zpracování základních materiálů používaných pro výrobu komponentů (např. ocel, polyetylen, elastomer, sklo), dokončení všech souvisejících procesů (např. doprava, spotřeba energie a vody) a odpad vzniklý v těchto procesech spolu s nakládáním s nimi.

Obdobné posouzení se provádí ve fázi výroby vozidla (CORE), kde je zohledněna i přeprava vozidla z montážního závodu ke konečnému zákazníkovi.

V rámci hodnocení fáze provozu vozidla (DOWNSTREAM) se berou v úvahu mimo jiné tyto faktory: výroba a spotřeba paliva nebo elektřiny během fáze provozu, výroba materiálů pro údržbu vozidla, výroba spotřebních materiálů a náhradních dílů (na základě programu preventivní údržby silničních vozidel), odpadů ze spotřebních materiálů a náhradních dílů (na základě programu preventivní údržby silničních vozidel) a vyřazení vozidla z provozu po použití. V této fázi je také stanovena možná míra recyklovatelnosti a využitelnosti podle ISO 22628:2002.

 „Ekologické prohlášení o produktu není typickým certifikátem. Měl by být vnímán jako dokument poskytující informace o vlivu produktu na životní prostředí v různých fázích jeho životního cyklu: od těžby surovin, přes výrobu komponentů, dopravu, montáž, použití a údržbu až po jeho likvidaci. EPD potvrzují závazek výrobce měřit a snižovat dopad jejich produktů na životní prostředí a umožňují mu tento dopad velmi transparentně hlásit. Důležité je, že EPD jsou zcela dobrovolnou činností výrobců, ale stále častěji jsou vyžadovány mnoha provozovateli veřejné dopravy. To umožňuje našim koncovým zákazníkům, tedy provozovatelům veřejné dopravy, orientovat se při rozhodování o nákupu nejen cenou, technickými parametry vozu či záručními a servisními podmínkami, ale také vlivem produktu na životní prostředí. Prohlášení o ekologickém produktu tak podporuje informovaná ekologická rozhodnutí a motivuje výrobce, aby řídili své dodavatelské řetězce a výrobní procesy ještě zodpovědnějším způsobem,“ řekl Javier Calleja, generální ředitel společnosti Solaris Bus & Coach.

Díky podrobným výpočtům LCA, které jsou pro získání EPD nezbytné, dostávají výrobci důležité informace o vlivu svého výrobku na životní prostředí během celého jeho životního cyklu. Na základě těchto údajů mohou ve svých hodnotových řetězcích identifikovat oblasti, kde stále existuje potenciál pro minimalizaci negativních dopadů na životní prostředí. Výpočty LCA například ukazují, jak klíčové je místo, kde jsou e-vozidla provozována, pro posouzení jejich ekologického profilu. Stejný e-bus provozovaný ve Švédsku nebo Francii zanechává v důsledku energetického mixu v těchto zemích mnohem nižší ekologickou stopu než v Polsku.

V globální databázi EPD je možné kontrolovat produkty různých výrobců z mnoha průmyslových odvětví. EPD jsou veřejně dostupné na internetu.