Autobusy "Made in China" na MS ve fotbale v Kataru
V Kataru je připraveno 741 bateriových elektrických autobusů pro fotbalové fanoušky, kteří dorazí na mistrovství do Kataru. Foto Yutong Bus

Vrcholná světová fotbalová událost v Dauhá v listopadu a prosinci 2022 má být poprvé v historii uhlíkově neutrální, zelenou mobilitu podpoří elektrobusy značky Yutong.

Vrcholná světová fotbalová událost v Dauhá v listopadu a prosinci 2022 má být poprvé v historii uhlíkově neutrální, zelenou mobilitu podpoří elektrobusy značky Yutong.

Yutong Bus podepsal se společností Mowasalat, odpovědnou za organizaci dopravy během mistrovství, smlouvu na dodávku vozidel a servis 1 002 autobusů pro vrcholnou světovou sportovní událost v Kataru 30. listopadu 2020. Zahrnovala 741 bateriových elektrických autobusů. Yutong Bus je výhradním dodavatelem pro tuto akci a znamenala největší objednávku v jeho historii.

Mistrovství světa ve fotbale 2022 v Dauhá je prohlašováno za první uhlíkově neutrální, znamená to, že mají být plně eliminovány emise oxidu uhličitého. Na mega akci již bylo zakoupeno asi 1,2 milionu vstupenek a na 64 zápasů je provedeno 40 milionů rezervací. Organizátoři slibují všem fotbalovým fanouškům udržitelný zážitek „jednou za život“.

Ke snížení uhlíkové stopy má přispět  integrace elektrické veřejné dopravy a nově postavená solární elektrárna Mega Watt.

Poslední vozy elektrických autobusů Yutong dorazily do přístavu Hamad v Kataru v dubnu. K efektivnímu provozu flotily 741 bateriových elektrobusů Mowasalat přijal více než 3 000 řidičů a další práci našlo přes 200 provozních a administrativních pracovníků.

Vybudování nabíjecích míst i návrh infrastruktury zajišťuje ABB. Má jít o 125 MW nabíjecí kapacity s 1 300 konektory a 89 nabíjecími stanicemi. Celá flotila Mowasalat bude nabíjena přes noc v depech i průběžně při provozu. Po skončení mistrovství zůstanou autobusy na katarských silnicích v provozu na linkách veřejné dopravy.

Stát v Perském zálivu a letošní hostitel FIFA 2022 plánuje do roku 2030 převést veškerou veřejnou dopravu na elektrický pohon. Zelený a udržitelný rozvoj je základním konceptem katarské „Národní vize 2030“. V rozhovoru pro agenturu Xinhua News Agency řekl Zhou Jian, čínský velvyslanec v Kataru, že bateriové elektrobusy Yutong v Kataru představují hlavní milník spolupráce mezi Čínou a Katarem při budování zelené hedvábné stezky. Podle ministra dopravy a komunikací Kataru je příjezd bateriových elektrických autobusů Yutong a otevření nových autobusových zastávek a dep důležitým krokem v katarské strategii elektrifikace veřejné dopravy.

Provoz nových bateriových autobusů v Kataru je prvním krokem k rozsáhlé komercializaci čínských autobusů. Yutong podepsal také rámcovou dohodu s Qatar Free Zones Authority a Mowasalat o výstavbě továrny na montáž elektrických autobusů v Kataru. Od konce roku 2022 má být v emirátu během sedmi let smontováno 1 500 elektrických autobusů, které budou také exportovány do dalších zemí na Blízkém východě, Jižní Americe i Evropě.
 


Autobusy "Made in China" na MS ve fotbale v Kataru
Poslední vozy dorazily do Kataru v dubnu. Pro jejich provoz je připraveno 3 000 řidičů. Foto Yutong
Autobusy "Made in China" na MS ve fotbale v Kataru
Dějištěm finále bude stadion „Big Golden Bowl“ pro 80 000 lidí. Foto Yutong