ARRIVA začne na Slovensku s testováním vodíkových autobusů
Mobilní plnící vodíková stanice v ARRIVĚ Trnava. Foto Trnavský samosprávný kraj,

V Trnavě byla otevřena mobilní plnící stanice na vodík a od června by měl začít provoz prvních autobusů s palivovými články.
Reklama
V Trnavě byla otevřena mobilní plnící stanice na vodík a od června by měl začít provoz prvních autobusů s palivovými články.
ARRIVA již v současnosti testuje vodíkové technologie v autobusové a vlakové dopravě v několika evropských státech. Za přispění Slovenské inovační a energetické agentury (SIEA), Ministerstva hospodářství a díky podpoře Trnavského samosprávného kraje se brzy přidá i Slovensko.

"S testováním začneme už v červnu letošního roku a předpokládáme, že na podzim jej ještě rozšíříme," uvedl generální ředitel ARRIVA SLOVAKIA László Ivan.

Mobilní čerpací stanici na vodík, umístěnou v areálu společnosti ARRIVA v Trnavě, bude prozatím využívat Trnavský samosprávný kraj, jehož předseda Josef Viskupič od SIEA převzal jedno z vodíkových aut.

ARRIVA působí na Slovensku od roku 2008. Zajišťuje městskou, příměstskou, smluvní a komerční autobusovou dopravu v Bratislavském, Košickém, Nitranském, Trnavském a Žilinském kraji. Od roku 2017 provozuje společnost službu sdílených kol, tzv. bikesharing. Zaměstnává na Slovensku více než 2 700 lidí a provozuje více než 1 500 autobusů. Tvoří ji šest dopravních společností, servisní společnost a centrála.

V Bratislavském kraji, kde převzala provozování příměstské autobusové dopravy od 15. listopadu 2021, měla zpočátku problémy s nedostatkem řidičů a zajišťováním spojů. Dva měsíce dokonce vozila cestující zdarma. V současné době je už situace vyřešená a od 1. března bezplatná přeprava končí a cestující budou jezdit za ceny dle běžného tarifu.