Arriva rozšiřuje v Nizozemsku svou flotilu o elektrické autobusy VDL
Arriva v Nizozemsku objednala 40 standardních VDL Citea LF-122, 4 kloubové LF-181 a 20 Citea LE-135. Foto VDL Bus & Coach

VDL Bus & Coach dodá Arrivě 64 elektrických autobusů Citea nové generace pro provoz v provincii Severní Brabantsko, kde má být veřejná doprava do roku 2030 bez emisí.

VDL Bus & Coach dodá Arrivě 64 elektrických autobusů Citea nové generace pro provoz v provincii Severní Brabantsko, kde má být veřejná doprava do roku 2030 bez emisí.

Konkrétně se jedná o 40 autobusů VDL Citea typu LF-122 a 4 kloubové autobusy LF-181. Tato vozidla budou využívána především pro městskou dopravu ve městě Tilburg. Dalších 20 vozidel typu Citea LE-135 je určeno pro linky HOV mezi Uden-Veghel-Eindhoven a Uden-Veghel-Den Bosch.

VDL představila novou řadu Citea v květnu 2021. Modely se dodávají ve čtyřech délkách 12,2 metru (LF-122 s nízkým vstupem), 13,5 metru (LE-135), 14,9 metru (LE-149) a 18,1 metru (LF-181). Všechny jsou zcela bezemisní, s dojezdem 500 až 600 kilometrů.

Jako jeden z největších provozovatelů veřejné dopravy v Nizozemsku musíme hájit své jméno. Tímto rozšířením našeho autobusového parku děláme důležitý krok směrem k nulovým ambicím, naším cílem je být plně uhlíkově neutrální již v roce 2027. 90 % toho dosáhneme přechodem na nulové emise a posledních 10 % kompenzací. Například za účelem kompenzace jsme nedávno vysadili les mezi Boxtel a Vught,“ uvedl Jan Pieter Been, regionální ředitel Arriva South

Podobné cíle má také Severní Brabantsko. 64 autobusů VDL je velkým krokem k tomu, aby veřejná doprava byla do roku 2030 zcela bez emisí. Již se současnou objednávkou bude do konce roku 2023 1 ze 4 autobusů elektrický. Základem veřejné dopravy v Brabantsku s názvem Bravo je autobusová doprava.

Všech 64 nových vozidel pro Arrivu je vybaveno nabíjecími zásuvkami CCS Combo 2 na levé i pravé straně pro optimální flexibilitu nabíjení v depech. Autobusy mají filtry ISO ePM1 (proti virům a bakteriím). Klasická zrcátka nahrazuje kamerový monitorovací systém a jsou vybavena inovativním systémem klimatizace.

Zatímco vozidla Citea LF pro Tilburg jsou plně nízkopodlažní a s víceúčelovými prostory pro invalidní vozíky a dětské kočárky, Citea LE-135 jsou vybavena pohodlnými sedadly s extra silnými sedáky a opěradly a většina je umístěna ve směru jízdy, protože jsou určeny pro meziměstskou dopravu. Všechny vozy jsou pro optimální bezpečnost účastníků silničního provozu vybaveny systémem AVAS a interiér je proveden ve vzhledu dřeva. Pracovní prostředí řidiče bylo zcela přepracováno a navrženo podle nejnovějších standardů.

Arriva Netherlands je součástí skupiny Arriva, kterou vlastní Deutsche Bahn. Arriva je přítomná ve 13 evropských zemích. V Nizozemsku má asi 5 500 zaměstnanců a působí v provinciích Drenthe, Flevoland, Fryslân, Gelderland, Groningen, Limburg, Severní Brabantsko, Overijssel a Jižní Holandsko. Kromě vlakové a autobusové dopravy provozuje autokarovou dopravu pod názvem Arriva Touring. Arriva Touring zajišťuje také dopravu na letišti Schiphol v Amsterdamu.