ARRIVA provozuje jako první na Slovensku nový typ autobusu od SOR
Částečně nízkopodlažní autobusy SOR ICN pro regionální linky v Trnavském kraji. Foto ARRIVA Trnava

Na regionálních linkách v Trnavském kraji vyjelo v prosinci 11 nových částečně nízkopodlažních autobusů SOR ICN 10,5. Jde o novinku z produkce SOR Libchavy.

Na regionálních linkách v Trnavském kraji vyjelo v prosinci 11 nových částečně nízkopodlažních autobusů SOR ICN 10,5. Jde o novinku z produkce SOR Libchavy.

Vozidla typové řady IC a ICN LE pro meziměstskou a IBN LE pro městskou představil SOR Libchavy na veletrhu Czechbus 2021. Jejich výroba začala v roce 2022 a nahradila předcházející modely C, CN a BN, které byly charakteristické svým "hrbem" v zadní části vozu. Na Slovensku jako první získala nový model pro příměstskou dopravu ARRIVA Trnava. SOR ICN 10,5 Euro 6 o délce 11 m má kapacitu 38 míst k sezení a 42 míst ke stání. Autobusy jsou nadále částečně nízkopodlažní, ve srovnání s předchozí generací už mají střechu po celé délce v jedné rovině a inovovaný design karosérie, interiéru a pracoviště řidiče. Autorem je stejně jako v případě SOR NS architekt Patrik Kotas.

Všechny autobusy pro Arrivu na Slovensku jsou vybavené plošinou, která usnadňuje nastupování i pro cestující na vozíku a rodiče s kočárkem, výkonnou klimatizaci s funkcí topení, USB zástrčkami, WiFi a informačním systémem. Nové vozy mají GPS zařízení a kamerový systéme pro zvýšení bezpečnosti cestujících. Nové autobusy Arriva zařadila na dopravní střediska ARRIVA v Trnavě (3 vozidla), Piešťanech (4 vozidla), Senici (3 vozidla) a Hlohovci (1 vozidlo) a obslouží minimálně 25 linek příměstské dopravy.

Nová posila naší flotily příměstských autobusů přináší nejen více pohodlí při cestování, ale je zároveň dalším krokem k posílení dlouhodobé udržitelnosti veřejné dopravy v Trnavském kraji. Jsme hrdí na to, že ve spolupráci s objednatelem, kterým je Trnavský samosprávný kraj, přinášíme dopravní řešení, která jsou zároveň ekologická i ekonomická,“ řekl Peter Nemec, generální ředitel ARRIVA Trnava.

Trnavský kraj připravil od nového roku v cestování příměstskými autobusy novinku - předplatné jízdenky, pravidelní cestující mohou využít výhodnější jízdné na 7, 30, 90, 180 nebo 365 dní. Koupit se dají v e-shopech dopravců ARRIVA na Slovensku, SAD Dunajská Streda  SKAND Skalica.

ARRIVA působí na Slovensku od roku 2008 a je nejsilnějším soukromým hráčem v autobusové dopravě na Slovensku. V Bratislavském, Košickém, Nitranském, Žilinském a Trnavském kraji zajišťuje městskou, příměstskou, smluvní a komerční autobusovou dopravu. V Trnavě získala smlouvu na provoz MHD a koupila vloni 17 autobusů SOR. V roce 2016 společnost provozovala vlakové spojení Nitry s Prahou a od roku 2017 i službu sdílených kol (bikesharing). Zaměstnává na Slovensku více než 2 700 lidí a provozuje více než 1 500 autobusů. Tvoří ji šest dopravních společností, servisní společnost a centrála.


ARRIVA provozuje jako první na Slovensku nový typ autobusu od SOR
První nové autobusy SOR ICN na Slovensku zařadila do provozu ARRIVA Trnava.
ARRIVA provozuje jako první na Slovensku nový typ autobusu od SOR