APTS bus-tramvaje Phileas  pro francouzského dopravce ...

... novátorské "high-tech" vozidlo vyvinuté APTS pro kvalitní veřejnou dopravu v Eindhovenské oblasti.
... novátorské "high-tech" vozidlo vyvinuté APTS pro kvalitní veřejnou dopravu v Eindhovenské oblasti.
Na BUSportálu si přečtěte:
Busy-tramvaje Civis z IRISBUSu v Las Vegas.
Volvo Buses spojují budoucnost s busy-tramvajemi.
7.7.2005 byl podepsán kontrakt mezi SMTD (Syndicat Mixtedes Transports du Douaisis) z aglomerace Douai na severu Francie a APTS. Kontrakt zahrnuje dodávku 12 18m vozidel Phileas a schválení bus-tramvaje Phileas pro francouzský trh.

Phileasy pro Douai budou dodány s paralelním hybridním pohonem narozdíl od vozidel v Eindhovenu, která byla dodána se sériovým, a to na konci roku 2007. Zakázka zahrnuje částku 16 millionů EUR.

Phileas je novátorské "high-tech" vozidlo vyvinuté APTS pro kvalitní veřejnou dopravu v Eindhovenské oblasti. 12 jich bylo vyrobeno pro cesty z centrálního nádraží na letiště a do centra Veldhovenu. Oficiální uvedení systému do provozu zaštítila ministryně Carla Peijs, (Minister of Transport and Public Works) 30.10.2004. Jakmile bylo ukončeno testování vozidel, byla dána k dispozici pro obě trasy na začátku července 2005.

V Douai - městě s 200 tisíci obyvateli - budou jezdit Phileasy na 12 km trase. Okolo této trasy žije okolo 70 tisíc obyvatel. Trasa bude vybavena 21 zastávkami po asi 400 metrech. Vozidla budou v provozu 7 dní v týdnu od 5 do 22 hodin v intervalu 10 minut - modifikován bude víkendový provoz. Za hodinu může být takto přepraveno až 900 cestujících. Aby mohl být provoz takového dopravního systému realizovatelný, musí být v Douai modifikována infrastruktura stejně jako v Eindhovenu.

Technologie Phileas

Phileas je pokrokové futuristické vozidlo, ve kterém APTS kombinuje příznivé charakteristiky systému tramvají a metra s flexibilitou a nízkými provozními náklady autobusové dopravy. Phileas je vlastně tramvaj s koly na virtuálních kolejích. Lehká karosérie sestává ze sendvičových polyesterových a hliníkových panelů. Podlaha je 100 % nízká a plochá. Modulární konstrukce umožňuje umístění širokých dveří na jakékoliv místo po obou stranách. Varianta se sériovým hybridním pohonem má malý lehký motor, generátor a soupravu baterií. Všechna kola s vyjímkou přední nápravy jsou poháněna elektrickým motorem - síla z dieselu nejprve konvertována na elektřinu. U paralelního řešení je síla přímo přenášena z dieselového motoru mechanickým převodem pouze k zadním kolům. Všechna kola Phileasu jsou řiditelná.

Phileas je také vybaven naváděcím systémem. Jeho trasa je předprogramovaná v palubním počítači vozidla. Magnety implantované do podloží silnice slouží jako odkaz na pozici vozidla.

APTS

VDL Bus & Coach, ke které patří APTS, vyrábí ročně okolo 1800 autobusů, 1100 podvozků a 400 přestavěných mini a midibusů. Spolu s APTS patří do VDL Bus & Coach také VDL Berkhof Heerenveen, VDL Berkhof Valkenswaard, VDL BOVA, VDL Bus International, VDL Jonckheere a VDL Kusters. VDL is a 70% majoritním vlastníkem APTS spolu se Simac (18%) a Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (12%).
Zdroj: Tisková zpráva VDL Bus & Coach. Překlad BUSportál.

APTS bus-tramvaje Phileas  pro francouzského dopravce ...