AKASOL otevřel největší evropský závod na baterie
Nový závod AKASOL na výrobu bateriových modulů a systémů pro elektrické autobusy a nákladní vozy se rozkládá na více než 20 000 metrech čtverečních na jihozápadě německého Darmstadtu. Foto AKASOL

V pondělí 16. srpna otevřel německý výrobce v Darmstadtu svou Gigafactory 1. S plnou kapacitou může vyrobit vybavení pro 10 tisíc autobusů a nákladních vozidel ročně. 
Reklama
V pondělí 16. srpna otevřel německý výrobce v Darmstadtu svou Gigafactory 1. S plnou kapacitou může vyrobit vybavení pro 10 tisíc autobusů a nákladních vozidel ročně. 
AKASOL AG svou evropskou továrnu na bateriové systémy pro užitková vozidla Gigafactory 1 slavnostně otevřel 16. srpna za účasti více než 160 hostů z řad svých zákazníků, akcionáře i politiků. Zařízení s nejmodernějším vybavením má v první fázi výrobní kapacitu až 1 GWh ročně a do konce roku 2022 se bude postupně rozšiřovat až na 2,5 GWh. V závislosti na požadavcích zákazníků lze tuto kapacitu rozšířit na 5 GWh. Díky tomu je nová AKASOL Gigafactory 1 největším výrobním místem pro Li-ion bateriové systémy pro užitková vozidla v Evropě. Jakmile bude provozována na plnou kapacitu, bude schopna vyrábět bateriové systémy pro více než 10 000 elektrických autobusů, nákladních automobilů a dalších užitkových vozidel ročně. Investice společnosti je více než 100 milionů eur.

Otevření Gigafactory 1 je důležitým milníkem v historii naší společnosti. Zde v Darmstadtu budeme vyrábět vysoce výkonné lithium-iontové bateriové moduly a systémy, které jsou klíčové pro dopravu a energetický přechod,“ uvedl generální ředitel AKASOL Sven Schulz.

Objekt  AKASOL se rozkládá na více než 20 000 metrech čtverečních na jihozápadě Darmstadtu a má výhodnou polohu v blízkosti německé dálnice A5 a Frankfurtu nad Mohanem. Dvoupodlažní výrobní, montážní a logistická hala o rozloze 15 000 metrů čtverečních je také domovem testovacího a validačního centra pro testování článků, modulů a systémů, což zajišťuje nejvyšší standardy kvality. Solární elektrárna o výkonu 600 kWp napájí výrobní zařízení a kanceláře a také největší německý park nabíjecích stanic pro elektromobily v Hesensku s více než 60 nabíjecími stanicemi.

AKASOL AG, kterou založil mladý podnikatel z jižního Německa spolu s výzkumníky a vývojáři z Technické univerzity v Darmstadtu, je dnes jedním z klíčových hráčů na trhu. Nové kanceláře s plochou 7 500 metrů čtverečních sousedící s výrobní halou poskytují pracovní prostředí pro více než 300 zaměstnanců v oblasti výzkumu a vývoje, produktového a projektového řízení, obchodu a administrativy.

AKASOL vybavuje bateriemi například elektrické autobusy Volvo, Mercedes-Benz a Van Hool.