80 elektrobusů pro Budapešť
Ilustrační foto. V Budapešti jezdí trolejbusy Solaris s výzbrojí ze Škoda Electric. Zdroj BKV

Dopravní společnost BKV v tendru vyzvala šest dovozců a výrobců k předložení nabídek na nákup 80 elektrických autobusů pro hlavní město Maďarska.
Dopravní společnost BKV v tendru vyzvala šest dovozců a výrobců k předložení nabídek na nákup 80 elektrických autobusů pro hlavní město Maďarska.
Provozovatel městské hromadné dopravy v Budapešti společnost Budapesti Közlekedési Zrt. (BKV) oznámila veřejnou zakázku na evropské úrovni v březnu 2021, ve druhé fázi výběrového řízení vyzvala k podání nabídky šest uchazečů.

BVK v rámci kupní smlouvy získá 80 nových nízkopodlažních elektrických městských sólo autobusů třídy M3/I s nabíjením standardním systémem CCS a s jeho instalací. V rámci prvního vyjednávacího řízení podalo přihlášku celkem 10 výrobců a dovozců, z nichž šest splnilo podmínky stanovené ve výzvě k podávání nabídek, zadávací dokumentaci a legislativu a bylo způsobilých na základě prohlášení plnit smlouvu.

V této druhé nabídkové fázi otevřeného tendru vyzval BKV společnosti Volvo Hungária Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., SOR Libchavy, Škoda Electric, místního zástupce společnosti EvoBus - Omnibus Hungária Kft., MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft a Goldi Mobility Kft. Při hodnocení nabídek BKV zohlední tři kritéria: nabídkovou cenu (70%), lhůtu dodání a záruky.

O dodávky měly zájem ještě běloruský Belkommunmash, turecký Karsan Otomotiv, CS-Process Engineering Ltd. a Ebusco B.V. BYD Europe, který dosud v Evropě prodal více než 2 000 elektrických autobusů, byl svou administrativní chybou vyloučen. V rámci manipulace s výzvou přes elektronický systém neúmyslně stáhl svou žádost o účast. I když chybu zadavateli oznámil, provozovatel elektronického systému EKR, přes který se nabídky podávají, uvedl, že není možné znovu aktivovat žádost staženou ze systému a žadatel neměl možnost v účasti pokračovat. Dopravní společnost BVK tak prohlásila žádost o účast ve výběrovém řízení společnosti BYD Europe za neplatnou.

BYD se podle slov svého zástupce ve střední a východní Evropě snažila o nápravu, ale bohužel to formálně nešlo. Naznačil také, že uvažují o řešení jinou cestou, ale zdůraznil, že to bude do značné míry záviset na tom, jak životaschopné výběrové řízení na e-busy v hlavním městě je. Jeho poznámka zřejmě souvisela s tím že podle informací není výzva podložena finančním krytím a je jen malá šance, že Budapešť v blízké budoucnosti najde na nákup zdroje.

Zdroj: Magyarbusz.info


80 elektrobusů pro Budapešť
Zástupce autobusů v Budapešti Ikarus 412. Jezdí i značky Volvo, Van Hool, Solaris, Mercedes-Benz, MAN nebo Karsan. Foto BKV