5 let v Česku a 5 milionů cestujících, český FlixBus slaví 5 let
Pražský přestupní uzel na Florenci je jedním z nejdůležitějších bodů na mapě FlixBusu ve střední Evropě. Za jeden týden v létě odjede z Florence více než 350 zelených autobusů.

První zelené autobusy partrnerů FlixBusu projily 17 českých měst 17. srpna 2017. Za pět let své existence uvedl český FlixBus do provozu 43 linek po Evropě i v Česku.
První zelené autobusy partrnerů FlixBusu projily 17 českých měst 17. srpna 2017. Za pět let své existence uvedl český FlixBus do provozu 43 linek po Evropě i v Česku.
V roce 2013 mění FlixBus v Evropě způsob cestování milionům lidí. Umožňuje jednoduchou rezervaci, nabízí komfort a bezpečné cestování za dostupné ceny. První autobusy zeleného dopravce dorazily do Prahy už roku 2014, jen rok poté, co v Mnichově FlixBus vznikl. Oblíbenost Prahy jako destinace s sebou velmi brzy přinesla i myšlenku podnikání v domácí dopravě v Česku.

Od samého počátku firmu FlixBus vede Pavel Prouza, který připomíná náročné první dny: „Rozjezd vnitrostátních linek byl první dny i týdny vyčerpávající, byli jsme pod drobnohledem médií i konkurence, ale bleskově jsme zvládli vychytat mouchy spojené s tak komplexním projektem. Jsem rád, že se teď mohu ohlédnout a konstatovat, že se českému FlixBusu podařilo vyrůst a dospět.“ Pražský přestupní uzel na Florenci je jedním z nejdůležitějších bodů na mapě FlixBusu ve střední Evropě. Za jeden týden v létě odjede z Florence více než 350 zelených autobusů.

První spoje FlixBusu propojily od 17. srpna 17 českých měst. Cestování přineslo českým cestujícím několik novinek, na které si brzy zvykli. Šlo především o dynamickou cenotvorbu, známou tou dobou výhradně z nákupu letenek. Tato forma prodeje zvýhodňuje časné kupující. Ceny v několika startovních kategoriích jsou vždy velmi výhodné. Na palubě autobusů si cestující mohou užít ničím nerušenou cestu na příjemných sedadlech s velkým prostorem pro nohy, samozřejmým standardem je kvalitní wifi připojení zdarma i toaleta. Absolutní novinkou byla možnost sledovat svoji cestu online díky GPS sdílení polohy a možnost kompenzace CO2 emisí.

V současné době je v Česku možné cestovat FlixBusem až do 106 destinací. Značka v České republice aktuálně provozuje největší komerční síť autobusových spojení. Na přímém spojení jezdí autobusy českých dopravních partnerů také do 110 zahraničních destinací. V rámci celé sítě spojuje i tak vzdálená místa jako jsou Tallinn, Lyon, Pisa, Bukurešť či Bělehrad. S jedním přestupem se cestující dostanou až do Madridu, Manchesteru nebo Istanbulu. Za pět let své existence uvedl český FlixBus do provozu 43 linek po Evropě i v Česku.

Od svého vstupu na trh se FlixBus netajil touhou vytvořit velmi kvalitní síť meziměstských spojení. Navázáním spolupráce s novými partnery se podařilo brzy stabilizovat rozsáhlou nabídku. V Česku se opírá o spolupráci s domácími dopravními partnery. Jejich autobusy za dobu pěti let provozu ujely 37,5 milionu kilometrů a přepravily přes 5 milionů cestujících. Podnikání Flixu je postavené právě na spolupráci s místními malými a středními dopravci. FlixBus se stará o marketing a prodej jízdenek, dopravci zajišťují dopravní prostředek a řidiče. Česká pobočka spolupracuje s dopravci z Česka, Slovenska a Maďarska: Umbrella Mobility, Daftour, Blaguss, Blue Bus, Umbrella Services, GumDrop, Turancar, H+S Bussi, Alva Tour, Tourbus, Infinitours, Five Stars a HCC. Za dobu své existence partnerské autobusy FlixBus CZ s.r.o. ujely neuvěřitelných 37 586 647 kilometrů a přepravily 5 009 990 cestujících.

Jízdenky na FlixBus mohou cestující od počátku provozu pořídit celou řadou způsobů: v mobilní aplikaci či na webovém prohlížeči www.flixbus.cz, v největším českém vyhledávači jízdních řádů IDOS, v jedné z kamenných prodejen FlixBusu (v Praze na Ústředním autobusovém nádraží na Florenci a v Brně na stanici před hotelem Grand), v jedné z více než 550 cestovních agentur, či přímo u řidiče, kde je možné platit hotovostí i platební kartou. Jen pracovníci českých prodejen Flixu obsloužili za 5 let existence přes 650 tisíc zákazníků. Agentury zprostředkovaly cestu dalším 770 tisícům cestujících.

Z úspěšných 5 let byly byly více než dva roky ve znamení omezení kvůli pandemii Covid-19. Pavel Prouza dává důraz na letošní velký návrat k cestování: „Covidové roky naplno prokázaly sílu našeho obchodního modelu, kdy jsme byli schopni extrémně rychle reagovat na pokles poptávky. Navzájem jsme se podrželi s našimi dopravci a letos naplno sklízíme plody návratu cestujících.“

Nejdelší místně provozovanou trasou je pro FlixBus CZ s.r.o. linka Praha – Lyon se vzdáleností 1173 km, nejkratší linka pak vede z Prahy Zličína do zastávky Plzeň CAN, dlouhá je 80 km. Nejdelší možná cesta FlixBusem z Prahy vede do Lisabonu, s jediným přestupem díky ní lze překonat 3147 km. Tuto dalekou cestu jen v letošním roce absolvovalo 16 cestujících. Cena za tuto dalekou cestu začíná na 84 €. Průměrná cena jízdenky v roce 2022 je 13,26 €.

Do budoucnosti chystá FlixBus celou řadu novinek. Mezi ty nejzásadnější patří změna pohonného systému autobusů. Flix si vzal za zásadní závazek svoji kompletní dekarbonizaci. Již několik let se pracuje na vývoji dálkového autobusu s pohonem na vodíkové baterie.