350 elektrických autobusů pro Metropolitní oblast Hamburku
eCitaro 15. března 2023 v Hamburku. Foto Meik Altmann, Betriebshof Bergedorf. Do roku 2028 se flotila elektrických Citaro rozšíří o 250 sólo i kloubových vozů.

Největší tendr v historii Verkehrsbetriebe Hamburg-Holstein GmbH ovládly MAN Truck & Bus a Daimler Buses.

Největší tendr v historii Verkehrsbetriebe Hamburg-Holstein GmbH ovládly MAN Truck & Bus a Daimler Buses.

VHH si od MAN objedná až 100 autobusů Lion's City 12 E. Daimler Buses má opci na celkem 250 vozů Mercedes-Benz eCitaro. To celkově více než zčtyřnásobí vozový park e-busů VHH.

Dopavní společnosti z Hamburku utavřela s oběma výrobci rámcové smlouvy do roku 2028. První nová vozidla by měla být dodána v první polovině roku 2024. Jedná se o 48 sólo autobusů Lion's City 12 E od MAN a 47 sólo a 48 kloubových autobusů eCitaro / eCitaro G od Daimler Buses. Garantovaný dojezd bez mezinabíjení nebo dobíjení je mezi 200 a 300 kilometry v závislosti na modelu. Kromě toho mají nová vozidla ve standardní výbavě komplexní bezpečnostní výbavu, jako jsou asistenční systémy pro brzdění a zatáčení.

VHH má v současnosti 86 elektrických autobusů, které jsou v pravidelném provozu nasazovány především z vozovny Bergedorf na východě a z vozovny Schenefeld na západě Hamburku. Během několika příštích týdnů bude do provozu uvedeno 17 dalších a 11 e-Sprinterů, flotila elektrických autobusů VHH se tak do druhého čtvrtletí roku 2023 rozroste na celkových 114 vozidel.

VHH je lídrem v přestavbě na e-mobilitu v Metropolitní oblasti Hamburku. Máme jasnou vizi: v roce 2030 chceme mít flotilu s nulovými místními emisemi. Abychom tohoto cíle dosáhli, nyní velkými kroky rozšiřujeme náš vozový park e-busů. Velké objednávky pro MAN Truck & Bus a Daimler Buses představují skutečný milník na cestě stát se společností s e-mobilitou", uvedl Dr. Lorenz Kasch, CEO VHH.

Při přeměně autobusového parku, který čítá celkem asi 700 vozidel, se VHH zaměřuje nejen na životní prostředí, ale také na své zákazníky. Všechny nové e-busy VHH jsou vybaveny tak, aby byl pobyt pro cestující co nejpříjemnější. Ve výbavě jsou kromě pohodlných sedadel a USB nabíjecích zásuvek také dřevěné podlahy a koncept ambientního osvětlení, pomocí kterého lze v interiéru vytvářet různé  nálady.

Pro eCitaro je Hamburk hlavním městem. VHH má v provozu 37 eCitaro a eCitaro G. První vozidla byla uvedena do provozu v roce 2020, krátce po zahájení sériové výroby. Spolu s autobusy, které jsou nyní objednány, se počet zvyšuje na celkem 132 plně elektrických nízkopodlažních autobusů s hvězdou.

Prvních 17 vozidel MAN Lion's City 12 E objednala VHH na konci roku 2019. Sériově se začal MAN Lion's E vyrábět v roce 2020. Další objednávka VHH byla na 20 vozidel. V roce 2022 se VHH rozhodla pro e-busy MAN potřetí, objednávka zahrnovala 30 elektrických sólo autobusů a 6 elektrických kloubových autobusů. MAN Lion's City E byl vyhlášen „Bus of the Year 2023“.


350 elektrických autobusů pro Metropolitní oblast Hamburku
První eCitara byla uvedena do provozu v Hamburku v roce 2020, krátce po zahájení sériové výroby. VHH má v provozu 37 eCitaro a eCitaro G. V roce 2024 se počet kloubových zvýší o 47 kusů. Foto Daimler
350 elektrických autobusů pro Metropolitní oblast Hamburku
Prvních 17 vozidel MAN Lion's City 12 E objednala VHH na konci roku 2019. Foto VHH