180 e-busů od IVECO BUS pro pařížskou dopravu

IVECO BUS a jeho značka HEULIEZ jsou součástí plánu BUS2025 na přeměnu autobusové flotily RATP na bezemisní.
IVECO BUS a jeho značka HEULIEZ jsou součástí plánu BUS2025 na přeměnu autobusové flotily RATP na bezemisní.
Pařížský dopravní úřad Île-de-France Mobilités a provozovatel městské dopravy RATP (Régie Autonome des Transports Parisiens) zadaly Iveco Bus důležitou evropskou zakázku na dodání 12metrových plně elektrických autobusů. Díky objednávce 180 elektrických autobusů, a stávajícími 247 e-busy v provozu, bude Iveco Bus a CNH Industrial, předním dodavatelem elektrických autobusů do Paříže a RATP. Představuje to další důležitý krok při plnění plánu Bus 2025, jehož cílem je změnit autobusovou flotilu Paříže a okolního regionu na šetrnější k životnímu prostředí, uvádí CNH v tiskové zprávě.

100% elektrická vozidla se vyrábí v centru excelence pro elektromobilitu společnosti HEULIEZ (značka CNH Industrial) ve francouzském Rorthais a jsou součástí řady autobusů s  bateriemi. Model je k dispozici ve čtyřech délkách (9,5 m, 10,7 m, 12 m a 18 m) a třech režimech nabíjení: přes noc v depu, přes pantograf nebo kombinované, podle specifických potřeb každého zákazníka.

Cílem BUS2025 je změnit podstatnou část pařížského autobusového parku na bezemisní do roku 2025. Smlouvy na až 451 bateriových elektrických autobusů získaly Buebus, Irizar a Iveco. Ve hře jsou i Solaris a MAN.

"Výběrové řízení na pořízení 12metrových elektrobusů v maximální výši 825 milionů Eur za 4 roky vedlo k podpisu pěti rámcových dohod se společnostmi Bluebus/Bolloré, Irizar, Iveco, MAN a Solaris", uvádí RATP. První objednávky byly uzavřeny na období 2 let na pokrytí dodávek v letech 2022 a 2023: Bluebus/Bolloré (158 vozidel), Irizar (113 vozidel) a Iveco (180 vozidel).

180 e-busů od IVECO BUS pro pařížskou dopravu
IVECO BUS dodává od loňského roku do Paříže více než 400 autobusů Urbanway Natural Power. Foto RATP