100 elektrických Solaris Urbino objednáno do Milána
Milánský provozovatel ATM se rozhodl po první dodávce 40 dvanáctimetrových elektrických Urbino uvést do provozu dalších 100. Foto Solaris

ATM Milano se rozhodlo pro nákup dalších Solaris Urbino 12 electric z rámcové smlouvy uzavřené v loňském roce. V dodávce bude 1000. vyrobený e-bus Solaris.
ATM Milano se rozhodlo pro nákup dalších Solaris Urbino 12 electric z rámcové smlouvy uzavřené v loňském roce. V dodávce bude 1000. vyrobený e-bus Solaris.
Milánský provozovatel se rozhodl po první dodávce 40 dvanáctimetrových elektrických Urbino uvést do provozu dalších 100, na které je uzavřena rámcová smlouva. Společnost Solaris dodá nově objednaných 100 vozidel do italského hlavního města módy v první polovině roku 2021. Poté bude v Miláně jezdit 275 vozidel Solaris s nulovými emisemi. Prvních 25 Urbino 12 electric  se v Miláně objevilo již v letech 2018 a 2019.

ATM se rozhodlo pro dvě inovativní řešení. Prvním je Mobileye Shield +, výstražný systém pro indikování objektů v mrtvém úhlu řidiče při změně jízdního pruhu a druhým je MirrorEye - nahrazení bočních zrcátek kamerami zajišťujícími lepší viditelnost, zejména v noci a za obtížných povětrnostních podmínek, které bude implementováno do jednoho autobusu pro účely testování.

V Miláně postupně probíhají výběrová řízení na  250 elektrických autobusů, ATM se chce do konce roku 2030 obejít bez dieselových autobusů.

Solaris a ATM začaly spolupracovat v roce 2014. „Možnost spolupráce s tak uznávaným dopravcem, jako ATM Miláno je pro nás neocenitelnou zkušeností. Jsme poctěni znovu se podívet na vytváření budoucí veřejné dopravy v Miláně bez znečištění a hluku,“ uvádí Petros Spinaris, člen představenstva pro prodej, marketing a zákaznický servis, Solaris Bus & Coach..

Mezi nově objednanými elektrickými autobusy bude 1 000. elektrický autobus, který vyjede z továrny Solaris. První bateriový autobus Urbino electric byl představen v roce 2011. Od té doby si elektrickou verzi objednalo téměř 100 zákazníků z 18 zemí. V roce 2017 byl Solaris Urbino electric zvolen nejlepším městským autobusem v Evropě.

"Elektromobilita není prázdná fráze. 1 000 prodaných elektrických autobusů je úspěchem našich zaměstnanců. Již léta stanovujeme nové standardy městské dopravy a máme vliv na udržitelný rozvoj dopravy ve městech. To vše by nebylo možné bez důvěry našich klientů. Děkujeme vám! “ zdůrazňuje Petros Spinaris.

Podle nizozemské poradenské společnosti Chatrou - CME Solutions je Solaris lídrem na trhu v západní Evropě v období leden - září tohoto roku. V západní Evropě bylo zaregistrováno 243 elektrických autobusů Solaris, což je více než 23 procentní podíl na trhu. Na druhém místě se umístil BYD-ADL se 163 registracemi a na třetím BYD se 159. Čtvrté místo obsadila VDL se 102 nově registrovanými elektrobusy.

V ulicích severoitalského Milána se prohánějí také trolejbusy Solaris Trollino 18. První vyjely začátkem května, objednáno je zatím třicet vozů.